Wednesday, August 8, 2007

Kota A Famosa

Terletak di Bandar Hilir , Melaka bersebelahan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul.

Kota ini merupakan mercu tanda negeri Melaka dan barangkali subjek yang paling banyak di gambarkan bersebelahan dengan Bangunan Stadthuys. Kota ini dibina oleh pihak Portugis pada tahun 1511 sebagai kubu pertahanan dan telah mengalami kerosakan struktur yang agak teruk semasa pencerobohan Belanda.

Pembinaan kota A Famosa atas arahan Alfonso de Albuquerque boleh dikatakan menjadi lambang penentangan penduduk Melaka masa itu sehinggakan memaksa pihak Portugis membina kota pertahanan sebaik sahaja mereka menguasa bandar Melaka.

Pihak British telah bercadang untuk memusnahkannya tetapi campurtangan Sir Thomas Stamford Raffles pada tahun 1808 telah menyelamatkan pintu kota, saki-baki apa yang tinggal daripada kota A' Famosa kekal sehingga hari ini.Sekarang A Famosa menjadi tempat pelancongan yang terkenal.

Pembinaan kota dikatakan ilham Alfonso de Albuquerque dalam usaha menguatkan kedudukan Portugis setelah berjaya menumpaskan tentera Melaka pada 1511.

Ratusan hamba abdi dan pesalah telah dipaksa membina bangunan. Ia mempunyai asas kukuh selain dinding tebal, yang dibina dengan runtuhan istana, masjid dan batu nisan. Dilengkapi meriam, kota ini mempunyai 4 pintu dan menjadi simbol ketakutan tempatan.

A Famosa diperluaskan ke kawasan berhampiran dan meliputi penempatan Eropah. Kawasan itu termasuklah Jalan Kota, Jalan Gereja, Jalan Mahkamah & Jalan Istana. Penjajah Portugis turut menjadikan ini satu penempatan Kristian dengan 5 gereja, tempat beribadat, biara, hospital dan sebagainya. Bagaimanapun, kota ini gagal menghalang Belanda pada kurun ke-17. Dengan bantuan rakyat tempatan dan Melayu Johor, serangan telah dilancarkan sebelum Belanda berjaya merampas Melaka.

Kota A Famosa yang musnah dalam pertempuran telah diperbaiki sementara Porta de Santiago yang merupakan pintu utamanya digantikan dengan logo Syarikat Hindia Timur Belanda. Tarikh pintu utama itu turut ditukar kepada tahun 1670. Kedua-dua ini boleh dilihat jelas hari ini. Kota ini mengalami kemusnahan apabila diserang British pada kurun ke-19. Berikutan kejayaan mereka, British telah memusnahkan kota ini sehingga dihalang oleh Sir Stamford Raffles. Bagaimanapun, campur tangan Raffles terlewat kerana cuma bahagian pintu utama, iaitu Porto de Santiago, yang berjaya diselamatkan untuk tatapan generasi hari ini dan akan datang.

No comments: